Erasmus On Tour: Amsterdam "Ongelijkheid in Nederland"
Onder de naam ‘Erasmus on Tour’ zullen we jaarlijks, aan het einde van november, een andere stad bezoeken voor dit evenement. Dit jaar staat gepland: Amsterdam.
Samen met de Amsterdamse Universiteits-Vereniging organiseert de Erasmus Alumni Club een lezing over de Kansenkloof die Nederland te parten speelt. Sprekers zullen ofwel een EUR-achtergrond ofwel een UvA-achtergrond hebben, en het evenement is open voor leden van de Erasmus Alumni Club evenals van de Amsterdamse Universiteits-Vereniging.
Het doel van het evenement is om alumni inzicht te geven in een belangrijk maatschappelijk thema vanuit verschillende perspectieven. Een keynote spreker zal eerst het onderwerp inluiden waarna een gemodereerde panel discussie zal plaatsvinden. Dit jaar is het thema ‘Ongelijkheid in Nederland’. Aan het eind van de avond is er nog mogelijkheid tot netwerken met een gezellige borrel.
Programma:
19:30-20:00 | Inloop in de Waalse Kerk Amsterdam
20:00-20:30 | Sander Schimmelpennick over zijn documentaire reeks “Sander en de Kloof”
20:30-21:30 | Panel discussie met: Bastian Ravesteijn | Onderzoeker EUR “Kansenongelijkheid ontstaat al in de wieg” | Thijs Launspach | Psycholoog & Schrijver | Louisse Elffers | Directrice kenniscentrum ongelijkheid
21:30-22:30 | Netwerk borrel met leden van zowel de Erasmus Alumni Club als leden van de Amsterdamse Universiteitsvereniging
Locatie:
Waalse Kerk Amsterdam
Keynote spreker: Sander Schimmelpenninck
Sander Schimmelpenninck (EUR) is de maker van de documentaire reeks ‘Sander en de Kloof’. In deze serie kaart hij ongelijkheid in Nederland – het land waarin mensen juist zouden verwachten dat gelijkheid het voortouw neemt – aan. Sander was presentator van verschillende programma’s, hoofdredacteur van Quote, heeft een column in de Volkskrant, en is mede-eigenaar van een productiebedrijf voor podcasts.
Panel leden:
Thijs Launspach (UvA)
Thijs Launspach is psycholoog, schrijver en spreker. Hij heeft boeken en columns in het AD geschreven over mentale gezondheid, stress, burn-out en millennials in organisaties. Over deze onderwerpen heeft hij ook keynote speeches en lezingen gehouden, onder andere op TEDx en op zijn podcast. Hij is docent aan The School of Life en zal illustreren wat de gevolgen kunnen zijn van de groter wordende kansenkloof in Nederland.
Louise Elffers (UvA)
Kansen(on)gelijkheid en onderwijskunde lopen als gevlochten rode draad door de carrière van Louise Elffers. Ze is directeur van het Kenniscentrum Ongelijkheid, een samenwerkingsverband van verschillende Amsterdamse instanties en voorzitter van Expertgroep ‘Toegankelijkheid Hoger Onderwijs’. Louise geeft lezingen en (gast)colleges over o.a. kansenongelijkheid in onderwijs, onderwijssociologie en schaduwonderwijs en onderzoekt de invloed van de inrichting van onderwijsstelsels op de schoolloopbanen van jongeren met verschillende achtergronden.
Bastian Ravesteijn (EUR)
Bastian Ravesteijn is een bekend gezicht voor de Erasmus Alumni Club aangezien hij in 2021 het academisch jaar sloot met een lezing over de armoedeval. Als assistent professor aan de Erasmus School of Economics interesseert hij zich in health economics, public economics en applied economics. Hij onderzocht het verband tussen armoede en achterstand en vond dat kinderen in arme gezinnen al vaak vroeg achterstand oplopen.
Dagvoorzitter: Lenneke Hoedemaker (UvA)
Lenneke Hoedemaker heeft gewerkt als beleidsmedewerker in het Europees Parlement, als communicatiemanager en als actrice, en zal de panel discussie in leiden. Ze is een ervaren debatleider, dagvoorzitter en presentator, en tilt evenementen graag naar een hoger niveau met haar focus op luisteren en verbinding. Zo draagt ze bij aan geslaagde bijeenkomsten.